Διακοπή χρήσης του Πεδίου Βολής του Δήμου Σοχού

Διακοπή χρήσης του Πεδίου Βολής του Δήμου Σοχού

Αρ. Πρωτ. 12567/05.07.2006

Προς:
-κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας


Στο Πεδίο Βολής Ασκού-Προφήτη του Δήμου Σοχού πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες επιβαρύνουν ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον, τις καλλιέργειες της περιοχής και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή είναι συχνές, καθώς μόνο τους μήνες Μάιο και Ιούνιο έλαβαν χώρα στις ακόλουθες ημερομηνίες: 24-26/05/2006, 30-31/05/2006, 02/06/2006 και 06-09/06/2006. Κατά την πρόσφατη άσκηση «ΣΑΡΙΖΑ», που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής του Δήμου Σοχού, δημιουργήθηκε από τις βολές ένα μεγάλο σύννεφο νέφους πάνω από την περιοχή.
Η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούνται οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς συμπίπτει με την καλλιεργητική περίοδο και όλοι οι αγρότες βρίσκονται εκτεθειμένοι στα χωράφια τους προσπαθώντας να προλάβουν τις σοδιές τους.
Επιπλέον, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε μια συνεχή εικονική κατάσταση πολέμου και ζουν με τις συνέπειες της ηχορύπανσης, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αλλά και των επιπτώσεων που έχουν στην υγεία τους, καθώς δυστυχώς τα κρούσματα καρκινοπαθείων στην περιοχή βρίσκονται σε έξαρση.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Εθνικής Άμυνας

- Υπάρχει πρόβλεψη από το αρμόδιο Υπουργείο καταμέτρησης και μετρίασης της ατμοσφαιρικής και περιβαλλοντικής ρύπανσης που σημειώνεται στην περιοχή ενός πεδίου βολής κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής άσκησης;

- Προβλέπεται από το Υπουργείο σχέδιο κατάργησης της χρήσης του πεδίου βολής του Δήμου Σοχού για στρατιωτικές ασκήσεις και η χρήση ενός χώρου μακριά από κατοικημένη περιοχή και αγροτικές καλλιέργειες;

Απάντηση Υπουργείου